Hírek

CiNkE - Civilek Nagykovácsiért Egyesület
01
máj

Méhekről és a szúnyogírtásról

CiNkE – Civilek Nagykovácsiért elkötelezett híve környezetünk védelmének. 2019-ben felmerült az önkormányzat részéről a kémiai szúnyogirtás, mely szerencsére lakossági és szakértői nyomásra elmaradt és azóta sem került újra szóba. És miért írunk pont ma erről?
🌳A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban.
🌼Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében május 20-a 2018-tól a méhek világnapja. A dátum nem véletlen, ugyanis 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Jansa.
🐝Érdemes újraolvasni Dr. Körmendy-Rácz János méhész, a Magyar Apiterápiás Társaság elnökének – az önkormányzatnak írt – levelét.

Honey bee on blue aster

AHOGYAN EGY MÉHÉSZ látja – a szúnyogirtás margójára
„A kémiai mérgek olyan mértékben terjedtek el, hogy erősen megszennyezték vizeinket, talajunkat és levegőnket. Ez az emberi beavatkozás a természet egyensúlyába súlyos károkat okoz nem csak a természetnek, mint egésznek, de a benne élő embereknek, nekünk is. Nekünk betegségeket, idő előtti halált okoz.
Nézzük a tényeket: A glifozát bevezetésekor csak arról lehetett hallani, hogy milyen jó. Közben kiderült, hogy a levegőben is terjed, a Sarkkörön túl is megjelent, pedig a gyártó szerint nem kellene. A szerek túlterjednek a kijuttatás helyén, máshol is mérgeznek.
A DDT olyan nagy sikerű szer volt, – kémiai csoda, hogy feltalálója Paul Hermann Müller még NOBEL-díjat is kapott érte! Mára kiderült, hogy káros. Az idő előrehaladtával azt is megtudtuk, hogy összefüggés van a kislányok DDT terhelése és az ötvenéves korukban kialakuló emlőrák között (magyarul okozza). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30759253
Ugyanilyen botrány a neonikotionidok esete. Az egy ember egy traktorral minél nagyobb területet műveljen, – azaz a haszon növelése a cél – bevezettek új mérgeket. Mára kiderült, hogy súlyosan károsítja a rovarvilágot. A természet egyensúlyában a házi méhek a beporzás cca 20 %-ért felelnek. A többit más rovarok végzik, dongók, más méhek, darazsak, rózsabogár, és mindenféle egyéb rovarok.
A kémiai mérgek folyamatos kijuttatásával mára annyira telített a környezet, hogy ezen más rovarok 80 %-a elpusztult. Ez egy tudományos kutatás eredménye. Régen minden autózáskor tele lett az autó szélvédője. Most ez megritkult, alig-alig van egy egy út, amikor rovarokkal lesz teli a szélvédő.
Mi ennek a következménye?
Egyrészt a rovarokból élő állatok elveszítették táplálékuk nagy részét, a sünök, a denevérek, fecskék, stb. nem kapnak elég élelmet, egyedszámuk csökken. Másrészt megnőtt a méhek feladata, a teljes beporzásban megnövekedett a szerepük. Az élelmiszerek 60-75 %-a (különböző becslések vannak) függ a megporzóktól. A gyümölcsök, a hús (a takarmány jelentős része rovarporzott), a zöldségek egy része stb. mind a rovarok megporzásától függ. És a méhek pusztulnak. Azért hangos a sajtó a méhek pusztulásától, mert a többi rovart már sikeresen kiirtották, már szinte csak a méhek maradnak a beporzásra, annak elvesztése már olyan veszély, ami akár éhínséghez is vezethet.
A Nagykovácsiban tervezett szúnyoggyérítés egy nagy permetező autót jelentett volna, amely megy az utcákon, és jobbra-balra nagy sebességgel befújja a telkekre a permetlevet. Olyan finom cseppeket képez, hogy csak a légmentesen elzárt helyekre nem jut be. Bemegy a tüdőbe. A finom permet cseppjei elég sokáig a levegőben maradnak, sokáig lehetőséget adva a belégzésre.
A tervezett permetszer méhekre kifejezetten veszélyes. Ez azt jelenti, hogy nem csak a szúnyogokat, de minden más rovart is pusztít. Pusztítja pl. a szarvasbogarat, amelynek egyedszáma már így is alacsony. Ők este repülnek, egy egy katonai helikoptert megszégyenítő hangjuk mellett ártalmatlanok. Lassan mozognak, szarvaikkal nem bántják az embert. A természet, a környezetünk részei. És milyen szép egy gyerkőcnek fűszállal nógatnia, irányítgatnia, merre másszon?
Időnként láthatunk erős fényt a Nagy Szénás tetején. Ilyenkor a rovarászok számolják a lepkéket, pillangókat. Környezetünkben védett pillangók is élnek. Ők sajnos nem tudják, hogy a faluba berepülni tilos, mert ott a halál vár rájuk.
Ha kiirtjuk a belterület teljes rovarállományát, akkor a kiskertek éppen aktuális beporzása is kérdésessé válik: mint pl. a paradicsom. Senki nem azért kertészkedik, hogy utána valaki az utcáról lepermetezze a veteményesét. Sajnos a takarás nem lehet légmentes. Így a növény is kap.
Egy tudományos közlemény azt is kimutatta, hogy a leveleken maradt szermaradvány – ennél a konkrét bevetni tervezett méregnél – szintén pusztítja a méheket.
Az éremnek két oldala van.
A szúnyogok ugyanakkor kellemetlenek, akár betegség terjesztők is lehetnek, ha a környezet fertőzött. Sajnos Nagykovácsiban vannak olyan betegségek, amelyeket elvileg akár szúnyog is terjeszthetne. Ugyan nincsenek ilyen adatok, mégis jobb az óvatosság.
Ehhez sok olyan eszközünk van, amelyet ha követünk, akkor a szúnyogokat magunk is gyéríthetjük, illetve kizárhatjuk:
1. Szúnyogháló a lakás ablakaira.
2. Muskátli a lakás olyan ablakai elé, amelyeknek nincs szúnyoghálója.
3. Fénycsapda a teraszon.
4. Testfelületre szúnyogriasztó. Egy házi szert könnyű összeállítani, a Magyar Apiterápiás Társaság (apiterápia = méhekkel való gyógyítás) honlapján egyet közzé fogunk tenni. www.apiterapia.hu
5. Akinek van esővízgyűjtő medencéje, ciszternája, az legyen szúnyogmentesen lezárva (pl. a hordón szúnyogháló egy pókkal rögzítve).
6. Biológiai gyérítés az állóvizünknél (Békás tó)
7. Biológiai gyérítés a patak partján. (A védett területnél a hatóság külön engedélye kellhet!)
A méhek, dongók, szarvasbogarak és egyéb rovarok, a sünök, a denevérek, a fecskék, a rigók és a többiek védelmében kérem, ne juttassunk ki mérgeket a talajba. Van ott már elég a korábbi időkből. A talajból meg mindenhova eljut. Szép lassan, de biztosan dolgozik a méreg.
Védjük a környezetünket, a természetet, magunkat és gyermekeink jövőjét!
Dr. Körmendy-Rácz János
Méhész, apiterapeuta
a Magyar Apiterápiás Társaság elnöke
Nagykovácsi”
2019

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...